Skonaktuj się z nami    kontakt@grudziadzmiastootwarte.pl
Witamy na portalu GrudziadzMiastoOtwarte.pl. Miłego dnia!

To już dziś!

To dzisiaj obchodzimy Światowy Dzień Burgera.

Danie, które zafascynowało wielu Polaków i stało się popularnym jedzeniem typu fast-food zaraz za najpopularniejszym jedzeniem, czyli pizzą i kebabem.

Kuchnia amerykańska już dawno podbiła serca Polaków. A 28 maja przypada Światowy Dzień Hamburgera. Czy wiadomo już, co dzisiaj zjemy na obiad albo kolację?

Teraz trochę liczb dla tych wtajemniczonych w tajniki zdrowego odżywiania oraz tych mniej zapoznanych. Klasyczny hamburger ma ok. 655 kcal. Kalorii w burgerze z dodatkiem sera żółtego i bekonu jest w sumie ok. 850. Bułka pszenna to źródło ok. 160 kcal, 2 plasterki żółtego sera to ok. 160 kcal, w hamburgerze wołowym jest ok. 390 kcal. Dodatkowy chrupiący bekon wkładany do hamburgera to kolejnych 100 kcal, a dwie łyżeczki sosu barbecue to plus ok. 40 kcal.

W rozmowie z dietetykiem na pewno usłyszymy, że nie jest to za bardzo zdrowe jedzenie i powinniśmy unikać dań wysoko przetworzonych i fast-foodów. I tutaj zła informacja dla wszystkich wielbicieli. Zwolennicy hamburgerów nie powinni ich jeść częściej niż raz w miesiąc, ale ten raz na dzisiejszy obiad czy też kolację nie zaszkodzi.

Niewątpliwie, dzięki firmie McDonald’s burgery stały się tak popularne. Występuje ich wiele odmian: z serem, z warzywami czy też wprowadzone niedawno burgery typu vege. Około 2 lat temu prezes McDonald’s powiedział: Veggie Burger to dopiero początek ekorewolucji! McDonald’s Polska właśnie zaczyna wielkie testowanie burgera ze sztucznym mięsem. Sieć także coraz śmielej rezygnuje z plastiku. Czy pomysł ze sztucznym mięsem spodoba się naszym dietetykom i trafi do naszych serc przez żołąek? Cóż… Czas pokaże.

A teraz zaprezentujemy naszym zdaniem najlepszy przepis na domowe burgery (pochodzi on z portalu Kwestia Smaku):

Składniki

2 porcje

  • 250 g wołowiny (mięso powinno mieć ok. 20% tłuszczu)
  • sól morska
  • młotkowany czarny pieprz
  • bułki hamburgerowe z sezamem
  • plasterki sera (np. cheddar)
  • plasterki kiszonego ogórka
  • liście sałaty
  • plasterki pomidora
  • cienkie plasterki czerwonej cebuli
  • frytki
  • ketchup i majonez

Przygotowanie

  • Mięso na burgery powinno być zimne, nie należy go przed smażeniem ogrzewać do temperatury pokojowej.
  • Zmielić mięso, delikatnie uformować burgery starając się nie ugniatać zbytnio mięsa, ma pozostać dość luźne.
  • Smażyć beztłuszczowo na bardzo dobrze rozgrzanej patelni grillowej (najlepiej żeliwnej) przez ok. 2 i pół minuty z każdej strony (lub piec w piekarniku w 190 stopniach, na blasze, przez ok. 4 minut z każdej strony). Tuż przed smażeniem posolić solą morską (ale tylko z tej strony, na której będziemy za chwilę smażyć, drugą stronę posolić dopiero na patelni tuż przed odwróceniem burgera). Po odwróceniu burgera na patelni położyć na niego plasterek sera.
  • Bułki przekroić na połówki, opiec w tosterze lub zrumienić na patelni, ewentualnie włożyć pod rozgrzany grill w piekarniku.
  • Połówki bułki posmarować cienko majonezem, na dolnej połówce bułki ułożyć plasterek ogórka kiszonego i grillowanego burgera. Doprawić młotkowanym pieprzem, posmarować ketchupem i ułożyć warzywa: pomidora, sałatę pół cienkiego plasterka czerwonej cebuli. Przykryć drugą połówką bułki i lekko docisnąć.
  • Podawać z frytkami.
źródło przepisu: portal www.kwestiasmaku.pl
SMACZNEGO!

Co? Gdzie? Kiedy?

Najnowsze wpisy

Jak wyglądają pozytywni grudziądzanie? – odpowiedź znaleźliśmy na ulicy Spichrzowej. Właśnie tu odbyły się obchody naszego święta “Dzień Pozytywnego Grudziądzanina”.
28 kwietnia 2024
Sobota w szkolnej ławie, czyli Eskapada po Zespole Szkół Gastronomiczno – Hotelarskich
28 kwietnia 2024
Daniel Midas rozśmieszył Grudziądzan swoim najnowszym programem Pokaz Magii
28 kwietnia 2024
Spotkanie autorskie z Panem Robertem Małeckim – relacja
27 kwietnia 2024
Wypożyczalnia sprzętu wodno-rekreacyjnego.
26 kwietnia 2024
Inauguracja w naszych Konstelacjach – MegaWeekend w regionie
26 kwietnia 2024