To już dziś!
To dzisiaj obchodzimy Światowy Dzień Burgera.
Danie, które zafascynowało wielu Polaków i stało się popularnym jedzeniem typu fast-food zaraz za najpopularniejszym jedzeniem, czyli pizzą i kebabem.
Kuchnia amerykańska już dawno podbiła serca Polaków. A 28 maja przypada Światowy Dzień Hamburgera. Czy wiadomo już, co dzisiaj zjemy na obiad albo kolację?
Teraz trochę liczb dla tych wtajemniczonych w tajniki zdrowego odżywiania oraz tych mniej zapoznanych. Klasyczny hamburger ma ok. 655 kcal. Kalorii w burgerze z dodatkiem sera żółtego i bekonu jest w sumie ok. 850. Bułka pszenna to źródło ok. 160 kcal, 2 plasterki żółtego sera to ok. 160 kcal, w hamburgerze wołowym jest ok. 390 kcal. Dodatkowy chrupiący bekon wkładany do hamburgera to kolejnych 100 kcal, a dwie łyżeczki sosu barbecue to plus ok. 40 kcal.
W rozmowie z dietetykiem na pewno usłyszymy, że nie jest to za bardzo zdrowe jedzenie i powinniśmy unikać dań wysoko przetworzonych i fast-foodów. I tutaj zła informacja dla wszystkich wielbicieli. Zwolennicy hamburgerów nie powinni ich jeść częściej niż raz w miesiąc, ale ten raz na dzisiejszy obiad czy też kolację nie zaszkodzi.
Niewątpliwie, dzięki firmie McDonald’s burgery stały się tak popularne. Występuje ich wiele odmian: z serem, z warzywami czy też wprowadzone niedawno burgery typu vege. Około 2 lat temu prezes McDonald’s powiedział: Veggie Burger to dopiero początek ekorewolucji! McDonald’s Polska właśnie zaczyna wielkie testowanie burgera ze sztucznym mięsem. Sieć także coraz śmielej rezygnuje z plastiku. Czy pomysł ze sztucznym mięsem spodoba się naszym dietetykom i trafi do naszych serc przez żołąek? Cóż… Czas pokaże.
A teraz zaprezentujemy naszym zdaniem najlepszy przepis na domowe burgery (pochodzi on z portalu Kwestia Smaku):
Składniki
2 porcje
- 250 g wołowiny (mięso powinno mieć ok. 20% tłuszczu)
- sól morska
- młotkowany czarny pieprz
- bułki hamburgerowe z sezamem
- plasterki sera (np. cheddar)
- plasterki kiszonego ogórka
- liście sałaty
- plasterki pomidora
- cienkie plasterki czerwonej cebuli
- frytki
- ketchup i majonez
Przygotowanie
- Mięso na burgery powinno być zimne, nie należy go przed smażeniem ogrzewać do temperatury pokojowej.
- Zmielić mięso, delikatnie uformować burgery starając się nie ugniatać zbytnio mięsa, ma pozostać dość luźne.
- Smażyć beztłuszczowo na bardzo dobrze rozgrzanej patelni grillowej (najlepiej żeliwnej) przez ok. 2 i pół minuty z każdej strony (lub piec w piekarniku w 190 stopniach, na blasze, przez ok. 4 minut z każdej strony). Tuż przed smażeniem posolić solą morską (ale tylko z tej strony, na której będziemy za chwilę smażyć, drugą stronę posolić dopiero na patelni tuż przed odwróceniem burgera). Po odwróceniu burgera na patelni położyć na niego plasterek sera.
- Bułki przekroić na połówki, opiec w tosterze lub zrumienić na patelni, ewentualnie włożyć pod rozgrzany grill w piekarniku.
- Połówki bułki posmarować cienko majonezem, na dolnej połówce bułki ułożyć plasterek ogórka kiszonego i grillowanego burgera. Doprawić młotkowanym pieprzem, posmarować ketchupem i ułożyć warzywa: pomidora, sałatę pół cienkiego plasterka czerwonej cebuli. Przykryć drugą połówką bułki i lekko docisnąć.
- Podawać z frytkami.