Skonaktuj się z nami    kontakt@grudziadzmiastootwarte.pl
Witamy na portalu GrudziadzMiastoOtwarte.pl. Miłego dnia!

Żywienie w chorobach tarczycy odgrywa niezwykle ważną rolę.

Niestety wokół tego tematu i zaleceń co od prawidłowego postępowania pojawiło się też wiele mitów.

W zaburzeniach pracy tarczycy dieta powinna być odżywcza, przeciwzapalna, dostarczająca wszystkich niezbędnych składników mineralnych i witamin. Odpowiednia podaż witamin i składników mineralnych jest niezwykle ważna do syntezy hormonów produkowanych przez tarczycę oraz jej funkcjonowania. Wartość energetyczna powinna być dopasowana indywidualnie do chorego.

Co powinna zawierać taka dieta?

  • Kwasy tłuszczowe z rodziny omega 3 zwłaszcza kwas DHA i EPA pochodzące od ryb zwłaszcza ryb morskich. Zaleca się spożywanie ryb 2 x w tygodniu (1 x ryba morska, 1 x słodkowodna). Warto szukać ryb z czystych akwenów. Orzechy włoskie i siemię lniane jako źródło kwasów Linolenowego (ALA) – zalecane spożycie to ok. 2 łyżki orzechów, nasion i pestek. Stymulują konwersję T4 w T3 w wątrobie, zwiększają wrażliwość tkanek na działanie hormonów tarczycy,
  • Witamina A (lub jej roślinna forma beta-karoten) : marchew, bataty, dynia, szpinak, sałata rzymska, sałata czerwona, melon kantalupa, papryka czerwona, boćwina, jarmuż, kapusta pak choi, morele świeże, natka pietruszki, sałata masłowa, khaki, koperek, pomidor pomarańczowy, brokuł, wiśnie. Ważne aby w codziennej diecie znalazły się źródła tej witaminy, ważne aby zawsze były spożywane w towarzystwie tłuszczu, który ułatwia przyswajanie tej witaminy.
  • Witamina E: główne źródła to olej z zarodków pszennych/olej z kiełków pszenicy (1 łyżka pokrywa 100% zapotrzebowania na witaminę E), nasiona słonecznika, migdały, olej z orzechów laskowych, rzepakowy
  • Witamina C : źródłem są przede wszystkim warzywa i owoce zwłaszcza świeże. Witamina C poprawia wchłanianie żelaza oraz hormonów tarczycy.
  • Witaminy z grupy B: głównym źródłem są produkty zbożowe, mięso, nabiał, jaja. Zapewniają prawidłowy metabolizm oraz prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego.
  • Witamina D3: witamina ta zmniejsza ryzyko infekcji, częstość występowania niektórych nowotworów i chorób sercowo-naczyniowych, poprawia metabolizm. Według niektórych badań zmniejsza ryzyko zachorowań na choroby autoimmunologiczne. Należy wprowadzić suplementację dopasowaną do wyników badań.
  • Magnez: niezbędny do budowy kości, zębów, przekazywania bodźców nerwowo-mięśniowych, pracy mózgu, opóźnienia starzenia się, także poprawia wchłanianie wapnia. W Polsce niedobory magnezu są powszechne, niedobór nasilany jest przez fosforany, błonnik w dużych ilościach oraz wapń.

Główne źródła magnezu: woda mineralna z magnezem, kasza gryczana, pestki dyni, szczaw, szpinak, soja, kiełki pszenicy, botwina, quinoa, fasola, orzechy brazylijskie, nasiona słonecznika, chia, siemię.

Permanentny stres zwiększa zapotrzebowanie na magnez.

  • Selen: bezwzględnie potrzebny do prawidłowego funkcjonowania hormonów tarczycy oraz układu odpornościowego. Polska gleba jak i inne na terenie Europy ubogie są w selen. Główne źródła selenu to grzyby, otręby pszenne i owsiane, łosoś, jajka, kasza gryczana.
  • Cynk: składnik białek receptorowych trijodotyroniny, jego niedobór wpływa na upośledzenie wiązania tego hormonu. Główne źródła cynku to: ostrygi, krewetki, zarodki pszenne, nasiona lnu, pestki dyni, pełnoziarniste produkty zbożowe, grzyby.
  • Jod: niezbędny do produkcji hormonów tarczycy. Uboga w jod jest woda pitna, gleba, rośliny, mięso zwierząt. Dieta naturalna jest niedoborowa w jod dlatego zalecane jest spożywanie żywności fortyfikowanej jodem w tym soli jodowanej oraz wody mineralnej z jodem. Źródła jodu: dorsz, mintaj, makrela, sery żółte, jajka.

Suplementacja – do rozważenia w małych dawkach.

Jak powinny wyglądać posiłki w zaburzeniach funkcji tarczycy?

Każdy posiłek powinien być zbilansowany – zawierać porcję białka, zdrowego tłuszczu oraz węglowodanów. Podstawą powinny być owoce i/lub warzywa.

Przykładowo:

źródło białka – nabiał, jajka, mięso, ryby

źródła węglowodanów – produkty pełnoziarniste, warzywa, owoce

źródła tłuszczów – orzechy, pestki, oliwa z oliwek, oleje roślinne ( z wyjątkiem kokosowego, jego warto unikać ze względu na wysoką zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych, które w nadmiarze mają działanie prozapalne)

 

A co z laktozą, glutenem, warzywami kapustnymi i soją?

Pojawiło się wiele nieprawdziwych teorii wokół chorób tarczycy i wyżej wymienionych substancji. Zupełnie niepotrzebnie teorie te są powtarzane, poniewaz eliminacji podlegaja tylko wtedy , gdy pojawi się nietolerancja lub alergia.

Laktozę eliminujemy u osób z ewidentną jej nietolerancją. Podobnie z glutenem – eliminacja u osób z zdiagnozowaną celiakią lub NCGS (non-celiac gluten sensitivity –

niealergiczna wrażliwość na gluten). Mogłoby się wydawać, że eliminacja glutenu to lek na całe zło, niestety – eliminacja glutenu w diecie „na zapas” zwiększa ryzyko rozwoju cukrzycy i zaburza skład flory jelitowej. Należy jednak obserwować swój organizm, ponieważ doniesienia w literaturze wskazują korelację chorób autoimmunologicznych z glutenem, który może wywoływać reakcję ze strony układu odpornościowego.Dodatkowo często osoby z chorobami autoimmunologicznymi mają większe predyspozycje do nadwrażliwości na gluten.

Wiele kontrowersji budzą też goitrogeny – substancje wolotwórcze blokujące pracę tarczycy. Należą do nich warzywa kapustne i krzyżowe. Ważne, iż przy odpowiedniej ilości jodu w diecie goitrogeny nie stanowią zagrożenia przy racjonalnym spożyciu warzyw kapustnych i krzyżowych. Ponadto warzywa te są źródłem diindolometanu o właściwościach przeciwnotworowym. Ponadto obróbka cieplna znacznie zmniejsza ilość goitrogenów.

W przypadku soi warto zachować minimum 4 godzinny odstęp od jej spożycia i zażycia leków – spożywanie jej w krótkim odstępie czasu od spożycia leków osłabiają ich działanie.

Dieta w chorobach tarczycy nie powinna wiele różnić się od standardowej, zdrowej, dobrze zbilansowanej diety. Powinna uwzględniać indywidualne preferencje, choroby współistniejące oraz styl życia. Zalecenia najlepiej dobierać indywidualnie.

Autorka Natalia Mogiłko

 

 

Zadbaj o zdrowie

Natalia Mogiłko

Jestem dietetykiem klinicznym. Szczególny nacisk kładę na żywienie w chorobach oraz odpowiednie przygotowanie dietetyczne do zabiegów operacyjnych. Poprzez codzienną pracę w szpitalu i styczność z pacjentami zmagającymi się z różnymi jednostkami
Chorobowymi wiem, jak ważne jest przygotowanie pacjenta do operacji/leczenia, aby prawidłowo przeszedł sam zabieg oraz proces rekonwalescencji, w którym również pomagam pacjentom
Z postępowaniem dietetycznym. Skomplikowane historie chorobowe nie stanowią dla mnie problemu. Współpracuję z pacjentami onkologicznymi, zmagającymi się z chorobami autoimmunologicznymi, a także tymi, którzy chorują na cukrzycę czy cierpią na dolegliwości z układu pokarmowego.
Stale poszerzam swoją wiedzę uczestnicząc w szkoleniach zarówno jako prowadząca jak i słuchaczka.
Dopasowując zalecenia oraz dietoterapię pod pacjenta kieruję się potwierdzonymi badaniami naukowymi.
Swoją wiedzą dzielę się na Facebooku oraz Instagramie na profilu Dietetyk kliniczny Natalia Mogiłko. Dodatkowo na profilu Dietetyk na dyżurze piszę o żywieniu w polskiej ochronie zdrowia.
Misja na zdrowie

Więcej artykułów o zdrowiu

ARTYKUŁY NA TEMAT ZDROWIA

ZAGADNIENIE - ZDROWIE