Już za dwa dni odbędzie się szkolenie z Natalią Mogiłko o roli dietetyka z zespole terapeutycznym.
Szkolenie obejmuje zakres działań dietetyka w szpitalnym zespole terapeutyczny, udział w planowaniu żywienia do i pozajelitowego u osób dorosłych. W sposób praktyczny przygotuje do leczenia żywieniowego pacjentów żywionych przez sztuczny dostęp również w warunkach domowych. Ponadto uczestnikom zostaną przedstawione wymagania NFZ do rozliczenia żywienia.
Plan szkolenia:
1. Zapoznanie z podstawowymi definicjami: zespół terapeutycznymi jego skład, leczenie żywieniowe, żywienie dojelitowe, żywienie pozajelitowe.
2. Różne struktury szpitalnych zespołów terapeutycznych, omówienie organizacji pracy w różnych ośrodkach.
3. Rola dietetyka na samym początku:
– Ocena stanu odżywienia pacjenta przyjętego do szpitala.
– Narzędzia do ww oceny, podstawowe skale.
– Niedożywienie – rodzaje, rozpoznawanie.
– Niedożywienie szpitalne – jak mu zapobiec.
– Wyniki badań laboratoryjnych – jakie są wymagane do oceny stanu odżywienia, monitorowania leczenia żywieniowe, co w sytuacji ich braku.
4. Leczenie żywieniowe doustne:
– Sposoby modyfikacji diety szpitalnej.
– żywność specjalnego przeznaczenia medycznego – rodzaje, zastosowanie.
– Przykładowe przepisy z zastosowaniem ONSów.
– Zagęszczacze pokarmów – zastosowanie w określonych sytuacjach klinicznych.
5. Leczenie żywieniowe przez sztuczny dostęp:
– Żywienie przez: zgłębnik, PEGa, gastrostomię odżywczą, jejunostomię.
– Wskazania i przeciwwskazania do żywienia przez sztuczny dostęp.
– Rodzaje diet medycznych do stosowania przez sztuczny dostęp.
– Dieta kuchenkowa, a dieta przemysłowa.
– Planowanie żywienia dojelitowego, dobór diety.
6. Żywienie pozajelitowe workami RTU:
– Co dietetyk powinien wiedzieć o żywieniu pozajelitowym.
– Rodzaje mieszanin do żywienia pozajelitowego oraz dodatków.
– Czy dietetyk może planować żywienie pozajelitowe.
7. Monitorowanie stanu odżywienia pacjenta podczas leczenia żywieniowego.
8. Żywienie okołooperacyjne – czym jest ERAS?
9. Leczenie żywieniowe pacjenta po wyjściu ze szpitala – co dalej?
10. Dokumentacja wymagana przez NFZ do rozliczenia żywienia do- i pozajelitowego.
11. Prehabilitacja – omówienie funkcjonowania poradni prehabilitacyjnej ze szczególnym uwzględnieniem roli dietetyka.
Szkolenie zostało objęte patronem Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu – POLSPEN.
Szkolenie odbędzie się za pośrednictwem wideotransmisji na żywo.
Każdy uczestnik otrzymuje imienny certyfikat.
Organizator zastrzega sobie prawo do odwołania szkolenia z przyczyn od siebie niezależnych. W takim przypadku organizator dokona zwrotu całości opłaty wniesionej przez uczestnika na podane przez niego konto bankowe.
Termin szkolenia
- Dzień: 23 września 2023
- Godzina: 9:30
- Czas: 6
Cennik szkolenia
Koszt szkolenia: 370 zł
Wszystkie podane kwoty są cenami brutto.
W przypadku zniżek grupowych prosimy o kontakt mailowy na adres: kontakt@szkoleniadietetyka.pl
Absolwentka Collegium Medicum w Bydgoszczy oraz UMK w Toruniu, kierunek dietetyka, specjalność dietoterapia. Pracę licencjacką poświęciła ocenie stanu odżywienia pacjentów ze schorzeniami endokrynologicznymi, a pracę magisterską na żywieniu w szpitalu, analizując pokrycie zaleceń zarówno w żywieniu zbiorowym jak i żywieniu klinicznym. Dodatkowo ukończyła studia podyplomowe w Instytucie Żywności I Żywienia, kierunek poradnictwo dietetyczne, a także studia: „Żywienie Kliniczne i Opieka Metaboliczna” w MCKP UJ w Krakowie. Członkini Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego Dojelitowego i Metabolizmu.
Od 2012 roku pracuje w Zespole Żywieniowym Regionalnego Szpitala Specjalistycznego im. dr. Władysława Biegańskiego w Grudziądzu.
Prywatnie pasjonatka leczenia żywieniowego, od ośmiu lat na diecie bezmięsnej, od czterech lat bez produktów odzwierzęcych.