Skonaktuj się z nami    kontakt@grudziadzmiastootwarte.pl
Witamy na portalu GrudziadzMiastoOtwarte.pl. Miłego dnia!

Niedożywienie a Choroby

Niedożywienie to pojęcie, z którym bardzo często można się spotkać,
szczególnie u pacjentów cierpiących na choroby uniemożliwiające
lub utrudniające swobodne spożywanie pokarmu,
a także w chorobach wpływających na apetyt.

Kojarzone jest błędnie ze szczupłymi osobami,
natomiast osoby otyłe również mogą się z nim zmagać.

Pacjenci często już niedożywieni trafiają do szpitala. Żywienie szpitalne nie pomaga w poprawie stanu odżywienia. Często są to jałowe potrawy, pozbawione warzyw i owoców oraz innych źródeł składników odżywczych czy witamin. Zdarzają się również przypadki, gdzie do szpitala pacjenci trafiają dobrze odżywieni natomiast hospitalizacja i nieodpowiednio skomponowana dieta szpitalna powoduje, że opuszczają szpital niedożywieni.

Przebywanie w szpitalu, duża ilość badań, zabiegi operacyjne, leki przyjmowane w trakcie i po zabiegu to wszystko czynniki obciążające organizm, czynniki potrzebne, jednak na równi z nimi potrzebne jest właściwe żywienie. Do tego, aby pacjent czuł się dobrze, a jego organizm sprawnie funkcjonował, regenerował się i leczenie przynosiło pożądane skutki, niezbędna jest odpowiednia podaż energii, składników odżywczych, mineralnych oraz witamin.

Tak jak już wcześniej było wspomniane nie tylko szczupłe osoby zmagają się z niedożywieniem.
Osoby z wyższą masą ciała również.
Może dojść do sytuacji, w której pacjent jest otyły i niedożywiony równocześnie
– zjada zbyt dużo energii, co doprowadziło do nadwagi lub otyłości,
natomiast pożywienie jest ubogie w białko, dobrej jakości tłuszcze czy witaminy i składniki mineralne.

Ważną kwestią jest to, że niedożywiony pacjent nie jest odpowiednio przygotowany do operacji i nie może w prawidłowy sposób wracać do zdrowia po niej. Chory niedożywiony jest trzy razy bardziej narażony na zachorowalność w okresie okołooperacyjnym i pięć razy bardziej narażony na śmierć niż chory dobrze odżywiony. Wciąż zbyt mało uwagi przywiązuje się do tego w polskich szpitalach a ma to ogromne znaczenie.

Z niedożywieniem i długim przebywaniem w szpitalnym łóżku wiąże się ryzyko wystąpienia sarkopenii – stan charakteryzujący się spadkiem siły mięśniowej. Objawia się ona brakiem równowagi i koordynacji ruchowej, spadkiem masy mięśniowej, a co za tym idzie masy ciała, czy spadkiem kondycji fizycznej.

Ryzyko rozwoju niedożywienia w zależności od schorzenia.

Pacjenci na oddziale neurologicznym:

30% pacjentów jest niedożywionych lub zagrożonych niedożywieniem

5-30 % stanowią pacjenci po udarze, a 60% to chorzy z demencją

40-50% chorujących na choroby neurodegeneracyjne

Inne oddziały szpitalne:

5–15% osób w schyłkowej niewydolności serca

35,9% chorych onkologicznych, przy czym sięgają 50–80% w zaawansowanej chorobie nowotworowej

30% chorych na nowotwór umiera z powodu kacheksji, czyli wyniszczenia organizmu w skutek choroby i złego żywienia, a nie samego nowotworu.

Czynniki wpływające na niedożywienie:

zaburzenia połykania: udar i inne neurogenne zaburzenia połykania

strach przed jedzeniem, obawa, że jedzenie pogłębi dolegliwości, że pojawią się wymioty

głodzenie okołooperacyjne – brak dowodów, że pacjenci pijący klarowne płyny do 2 godzin przed planowanymi zabiegami są bardziej narażeni na zachłyśnięcie czy cofanie treści żołądkowej do przełyku, od pacjentów poszczących po 12 godzin lub dłużej

nowotwory twarzoczaszki, przełyku, żołądka stany po urazach, oparzeniach

schorzenia przebiegające ze zwiększonym katabolizmem (choroby septyczne, biegunki, rany przewlekłe, zespoły złego wchłaniania, dializoterapia)

nowotworowy

chorzy po hospitalizacji w innych oddziałach seniorzy

leki (pogorszenie apetytu lub gorsze wchłaniania składników odżywczych)

ból

źle dobrana dieta

Skutki niedożywienia:

utrata tkanki tłuszczowej oraz masy mięśniowej, w tym zmniejszenie masy narządów wewnętrznych

osłabienie mięśni oddechowych, z następczym osłabieniem siły odruchu kaszlowego i wzrostem ryzyka infekcji, oraz osłabienie mięśnia sercowego

pogorszenie funkcji wewnątrzwydzielniczych, np. zmniejszone stężenie hormonów

utrata masy tkanki kostnej i zwiększone ryzyko złamań

osłabienie odporności

gorsze gojenie ran

zmiany funkcji zewnątrzwydzielniczej trzustki prowadzące do nietolerancji laktozy, trawienia tłuszczów, zaburzeń wchłaniania i w konsekwencji do biegunki

wzrost przepuszczalności ścian jelit skutkujący biegunką

zmniejszony nerkowy przepływ krwi i filtracja kłębuszkowa powodujące obrzęki

upośledzenie termoregulacji organizmu

spowolnienie ruchowe, męczliwość

depresja, drażliwość

Jak możemy pomóc choremu aby ograniczyć ryzyko niedożywienia?

  • przygotowywać posiłki o konsystencji, którą pacjent akceptuje
  • korzystać z doustnych suplementów pokarmowych, jeśli jest taka konieczność
  • skorzystać z pomocy wykwalifikowanego dietetyka, który dopasuje zalecenia oraz dietoterapię pod pacjenta
  • dbać o dobrą atmosferę podczas spożywania posiłków oraz o kontakty międzyludzkie i relacje z innymi oraz dbać o dobrostan psychiczny pacjenta
  • dobierać leczenie tak, aby zminimalizować skutki uboczne, na tyle na ile jest to możliwe

ARTYKUŁY NA TEMAT ZDROWIA

ZAGADNIENIE - ZDROWIE

Artykuł:

KONTAKT

Dietetyk kliniczny mgr Natalia Mogiłko
telefon:  519 190 891
ul. Chełmińska 115 gab. 5 | Grudziądz

Zadbaj o zdrowie

Natalia Mogiłko

Jestem dietetykiem klinicznym. Szczególny nacisk kładę na żywienie w chorobach oraz odpowiednie przygotowanie dietetyczne do zabiegów operacyjnych. Poprzez codzienną pracę w szpitalu i styczność z pacjentami zmagającymi się z różnymi jednostkami
Chorobowymi wiem, jak ważne jest przygotowanie pacjenta do operacji/leczenia, aby prawidłowo przeszedł sam zabieg oraz proces rekonwalescencji, w którym również pomagam pacjentom
Z postępowaniem dietetycznym. Skomplikowane historie chorobowe nie stanowią dla mnie problemu. Współpracuję z pacjentami onkologicznymi, zmagającymi się z chorobami autoimmunologicznymi, a także tymi, którzy chorują na cukrzycę czy cierpią na dolegliwości z układu pokarmowego.
Stale poszerzam swoją wiedzę uczestnicząc w szkoleniach zarówno jako prowadząca jak i słuchaczka.
Dopasowując zalecenia oraz dietoterapię pod pacjenta kieruję się potwierdzonymi badaniami naukowymi.
Swoją wiedzą dzielę się na Facebooku oraz Instagramie na profilu Dietetyk kliniczny Natalia Mogiłko. Dodatkowo na profilu Dietetyk na dyżurze piszę o żywieniu w polskiej ochronie zdrowia.
Poznajmy się!

Tym chemy Cię zainteresować