Skonaktuj się z nami    kontakt@grudziadzmiastootwarte.pl
Witamy na portalu GrudziadzMiastoOtwarte.pl. Miłego dnia!

Nauka gotowania do użytku ludu polskiego – spotkanie w Spółdzielni Mieszkaniowej na ul. Moniuszki

Zebranie odbyło się w środę 20 września o godzinie 17, chętni grudziądzanie mogli przyjść i posłuchać wykładu na temat kuchni ludowej w ubiegłym wieku.

Większość informacji prelegentka Małgorzata Krupska zaczerpnęła z książki Wiktora Kulerskiego “Nauka gotowania do użytku ludu polskiego” oraz Gazety Grudziądzkiej.

„Dieta powinna opierać się głównie na zupie, gdyż jest idealna dla ludu pracującego. Polecali, aby nawet śniadania zastąpić właśnie zupami w książce selekcjonowano przepisy względem dostępności towarów oraz ceny produktów.” – Niezawodna Gazeta Grudziądzka donosiła czytelnikom o deficytach na sklepowych półkach.
Duży wpływ miały zakazy wprowadzone w roku 1915. Od wiosny zakaz wypiekania ciasta drożdżowych, czyli artykuł luksusowy ograniczono ilość śmietany na rynku.

Masło stało się towarem deficytowym. W październiku 1915 r. wprowadzono zbieranie śmietany do wyrobu masła. Następnie ryż oraz mięso stało się produktem, którego brakowało. Produkty mięsne zastępowano suszonym dorszem zwanym sztok Fishem. W książce znalazły się także adnotację jak podawać obiady takie jak  schludny ubiór w trakcie podawania posiłków.  Resztki kawy i herbaty nakazywano, aby używać raz jeszcze. Trzeba było zlewać do pojemniczka po pozbyciu się fusów. Kawa koniecznie musiała być podawana z cykorią. Kulerski nie zapomniał o wegetarianach również były książki jak przygotować dania bezmięsne.

Przepisy w książce należą do bardzo prostych, gdyż to np. przepis na jajecznicę lub kartofle z solą. Na stołach tamtej epoki królował kwaśny smak, a do potraw dodawano spore ilości cytryny. Bardzo mało pieczono wtedy ciast, najpopularniejsza była babka. Istotnym elementem było także porcjowanie posiłków 0.5 kg ryby powinno starczyć dla rodziny 4 osobowej (przed obróbką).

Wraz z Małgorzatą Krupską odbyliśmy ciekawą lekcję historii. Zainteresowani podczas spotkania również zadawali ciekawe pytania o kuchnię ludową oraz wspominali czasy ubiegłego wieku. Serdecznie zapraszamy na kolejne spotkanie KMDG, które odbędzie się w kolejną środę o godz. 17.00 w Klubie Spółdzielni Mieszkaniowej na ulicy Moniuszki w Grudziądzu.

Zapraszamy do obserwowania naszego profilu na Facebooku oraz śledzenia strony www.Grudziądzmiastootware.pl

Autor: Aleksandra Kaniecka

 

Aleksandry Kanieckiej

w obiektywie

Co? Gdzie? Kiedy?

Najnowsze wpisy

Endokawa – 21 maja czeka nas niezwykły dzień pełen inspiracji i wiedzy na temat endometriozy.
15 maja 2024
Poznaj MOC Słów – Misja na zdrowie.
15 maja 2024
Spłyną Wisłą w rocznicę nadania praw miejskich – od dzisiaj zapisy
15 maja 2024
III Integracyjny Festyn w Szkole Podstawowej nr 13
15 maja 2024
Przypominamy o zapisach na Noc Muzeów – sobota 18 maja
15 maja 2024
Relacja z ostatniego w tym sezonie Koncertu Niedzielnego i wystawy w Teatrze
14 maja 2024