12 kwietnia przypada dzień czekolady.
Przysmak znany i uwielbiany na całym świecie. Dla wielu najlepszy wyrób wśród słodyczy. Czekolada!
Choć można by o niej mówić wiele, lepiej jej skosztować i pozwolić sobie na odrobinę smakowej przyjemności – szczególnie dziś! Czekolada jest bez wątpienia jednym z produktów, będących nie tylko zwykłą słodką przekąską, ale również czynnikiem mogącym poprawić samopoczucie.
Ten znany od setek lat kakaowy wyrób, nie od początku był podawany tak jak najczęściej w dzisiejszych czasach. Jak czytamy w Wikipedii, nasiona kakaowca zostały sprowadzone do Europy przez Krzysztofa Kolumba, podczas jednej z jego wypraw. Mimo początkowych wątpliwości co do wykorzystania nasion, w XVII wieku popularność zaczęły zyskiwać roztarte ziarna kakaowca z dodatkiem ciepłej wody i cukru. W tej samej, pitnej, formie napój z nasion kakaowca wykorzystywany był wcześniej przez Majów i Azteków. Dopiero w 1828 roku Francis Fry zdołał uzyskać pierwszą tabliczkę czekolady. W dzisiejszych czasach popularny wyrób jest ogólnie dostępny w różnych formach, rodzajach i smakach. Naukowcy zwracają także uwagę na zdrowotne wartości czekolady, której spożycie może m.in. wpływać na poprawę pracę mózgu.
I choć już sama czekolada jest w stanie poprawić nastrój, jeszcze bardziej może to zrobić wspólne delektowanie się jej smakiem z rodziną czy znajomymi. Wedle możliwości pozwólmy sobie czasem na odrobinę przyjemności. A my życzymy Państwu jak najwięcej momentów poprawiających humor jeszcze bardziej niż czekolada!
Autor tekstu: Choderny Gracjan