Skonaktuj się z nami    kontakt@grudziadzmiastootwarte.pl
Witamy na portalu GrudziadzMiastoOtwarte.pl. Miłego dnia!

„Powiedział Bartek, że dziś Tłusty Czwartek, a Bartkowa uwierzyła, dobrych pączków nasmażyła”

Jeden, jedyny czwartek w roku, kiedy większość z nas, pomimo zimowej aury na dworze, stoi w kolejce do swojej ulubionej cukierni. Tego dnia przerywamy na jeden dzień diety i noworoczne postanowienia. Mowa oczywiście o …

TŁUSTYM CZWARTKU !!!

To nasza słodka tradycja, która głosi, że każdy powinien zjeść chociaż jednego pączka tego dnia – aby mu się wiodło w życiu.

A skąd taka tradycja?
Historia głosi, że tradycja smażenia pączków zrodziła się prawdopodobnie w starożytnym Rzymie. W ten sposób Rzymianie żegnali zimę i witali wiosnę. Był to czas, w którym można było pozwolić sobie na objadanie się tłustymi potrawami, które popijano alkoholem. Na koniec przegryzano pączkami zrobionymi z chlebowego ciasta. Ówczesny pączek nadziewany był słoniną. Tego dnia należało się porządnie najeść i wybawić przed 40 dniowym postem.4

Legendy głoszą, że Tłusty Czwartek w Polsce mógł pojawić się na przełomie XIII – XIV wieku, gdzie stanowił danie z ciasta chlebowego nadziane mięsem lub skwarkami i nazywano je pampuchami. Dopiero w wieku XVI pojawiły się w wersji słodkiej z nadzieniem. Smażono je na głębokim oleju, z najlepszej mąki pszennej.

W dzisiejszych czasach w polskich cukierniach pączek występuje najczęściej jako smażone drożdżowe ciastko, nadziane konfiturą różaną, powidłami lub marmoladą. Zazwyczaj jest polukrowany bądź posypany cukrem pudrem. Może być polany czekoladą, obsypany kandyzowaną skórką pomarańczową. Strony internetowe pękają od przepisów i porad na idealne ciasto.

Innym słodkim przysmakiem, który cieszy się coraz większą popularnością są „faworki” , nazywane w niektórych rejonach Polski ” chrustami’. Są smażone z cienkich pasków słodkiego ciasta pszenno – śmietanowego i podaje się je obficie posypane cukrem pudrem. Warto nadmienić, że przygotowanie zarówno pączków jak i faworków stanowi nie lada wyzwanie. Obie słodkości wymagają sprawdzonych i dobrych przepisów.

W Grudziądzu mamy sporo punktów cukierniczo – piekarniczych , gdzie można kupić pączki. Najpopularniejsze to:
– Kawiarnia Francuz;
– Cukiernia Sowa;
– Staropolska Cafe;
– Piekarnia, Ciastkarnia Z. Spychała;
– Piekarnia, Ciastkarnia Kraśniewski s.c.;
– Piekarnia Rogal;
– Zakład Piekarniczo Cukierniczy Makowski Marek;
– PSS Piekarnia Mechaniczna;
– Piekarnia, Ciastkarnia B. Jarząb.

A Ty masz ulubiony przepis na domowe pączki? Mój przepis na błyskawiczne puchate pączki w 5 minut to:
– 200g serka homogenizowanego waniliowego,
– 2 jajka,
– 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
– 220 g mąki pszennej,
– ok. 1 litra oleju do smażenia.
Serek, jajka, mąkę i proszek do pieczenia mieszamy. Rozgrzewamy olej w garnku i do nagrzanego oleju wkładamy łyżką porcję ciasta. Smażymy z obu stron do złocistego koloru. Po wyjęciu odsączamy z nadmiaru oleju i posypujemy cukrem pudrem. Smacznego !!!!!

Grudziądz Miasto Otwarte – Co? Gdzie? Kiedy?… subskrybuj kalendarz, a nie ominiesz żadnego wydarzenia w Grudziądzu.

Co? Gdzie? Kiedy?

Najnowsze wpisy

Majówka w Grudziądzu – propozycje Muzeum
29 kwietnia 2024
Nowa kadencja Rady Miasta
29 kwietnia 2024
XXXIII Międzynarodowy Wyścig Kolarski Juniorów o Puchar Prezydenta Miasta Grudziądza
29 kwietnia 2024
Wystawa psich piękności – fotorelacja
29 kwietnia 2024
Majówka za pasem – sprawdź co nasze miasto przygotowało
29 kwietnia 2024
Rozmowy z pasją – wywiad z Moniką Cieluch.
29 kwietnia 2024