Skonaktuj się z nami    kontakt@grudziadzmiastootwarte.pl
Witamy na portalu GrudziadzMiastoOtwarte.pl. Miłego dnia!

Odżywianie – Światowy Dzień Zdrowia 7.04.2023

ZDROWY STYL ŻYCIA

– PROFILAKTYKA CHORÓB

Podstawowym warunkiem utrzymania dobrego stanu zdrowia jest prowadzenie zdrowego stylu życia, czyli przejawianie na co dzień prozdrowotnych zachowań. Zdrowy styl życia obejmuje wiele elementów. Zaliczamy do niego zdrowe odżywianie, aktywność fizyczną, higienę snu, unikanie używek, ograniczenie stresu, zadbanie o zdrowie psychiczne, a także
wykonywanie profilaktycznych badań w celu wykrycia potencjalnych chorób. Wyuczenie lub wypracowanie powyższych zachowań często wymaga dużo pracy i cierpliwości, dlatego tak
ważne jest aby kształtować prawidłowe nawyki od najmłodszych lat, dzięki temu stanie się to czymś naturalnym. Zdrowy styl życia to nie tylko profilaktyka wielu chorób m.in. cukrzycy,
nadciśnienia tętniczego, nowotworów, otyłości itd., ale jest również podstawą dobrego samopoczucia w wymiarze fizycznym, psychicznym oraz społecznym.

Zdrowe żywienie to przede wszystkim żywienie świadome, czyli wynikające z wiedzy i świadomych wyborów żywieniowych. Żywienie to nie tylko dostarczanie do organizmu
niezbędnych składników witaminowych, mineralnych, które mają zapewnić nam optymalne zdrowie i funkcjonowanie, nie doprowadzać do nadmiarów czy niedoborów składników. Jest
to styl żywienia, który ma jak najbardziej wspierać nasze zdrowie. Więc kluczem nie jest jedzenie, a odżywianie organizmu.

Mówiąc o zdrowym żywieniu, warto zaznaczyć, że w raportach, które w ostatnich latach są prezentowane, co do najzdrowszych stylów żywienia, najlepiej wypadają zalecenia diety
śródziemnomorskiej czy też zalecenia diety DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension). W tym stylu żywienia bardzo dużą uwagę zwraca się na to, żeby dieta była
niskoprzetworzona, czyli składająca się z produktów, które mają jak najkrótszy skład i w zasadzie pochodzą z natury. Chodzi o warzywa, owoce, pestki, orzechy, nasiona roślin
strączkowych, oliwę z oliwek, spożywanie (w odpowiednich proporcjach) ryb, owoców morza, mięsa – wszystko w postaciach jak najmniej przetworzonych.

Najprostszą i najkrótszą formą przedstawiającą ogólną kompleksową idee zdrowego żywienia jest Piramida Zdrowego Żywienia. Jest to graficzny opis odpowiednich propozycji różnych,
niezbędnych w codziennej diecie, grup produktów spożywczych. Im wyższe piętro piramidy, tym mniejsza ilość i częstość spożywanych produktów z danej grupy żywności.

Piramida Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej

 

Zalecenia zdrowego żywienia związane z Piramidą Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej
1. Warzywa i owoce spożywaj jak najczęściej i w jak największej ilości, co najmniej połowę tego co jesz. Pamiętaj o właściwych proporcjach: 3/4 – warzywa i 1/4 – owoce.

2. Spożywaj produkty zbożowe, zwłaszcza pełnoziarniste.

3. Codziennie spożywaj co najmniej 2 duże szklanki mleka. Możesz je zastąpić jogurtem, kefirem i – częściowo – serem.

4. Ograniczaj spożycie mięsa (zwłaszcza czerwonego i przetworzonych produktów mięsnych do 0,5 kg/tyg.). Jedz ryby, nasiona roślin strączkowych i jaja.

5. Spożywaj posiłki regularnie (4-5 posiłków co 3-4 godziny).

6. Ograniczaj spożycie tłuszczów zwierzęcych. Zastępuj je olejami roślinnymi.

7. Unikaj spożycia cukru i słodyczy (zastępuj je owocami i orzechami).

8. Nie dosalaj potraw i kupuj produkty z niską zawartością soli. Używaj ziół – mają cenne składniki i poprawiają smak.

9. Pamiętaj o piciu wody, co najmniej 1,5 l dziennie.

10. Nie spożywaj alkoholu.

Warto pamiętać, że profilaktyka jest łatwiejsza niż leczenie. Dlatego nie zapominajmy o tym, w jak znaczący sposób, sami wpływamy na swoje zdrowie i samopoczucie. Starajmy się dokonywać korzystnych wyborów, aby zapobiegać powstawaniu chorób oraz poprawiać komfort życia.

Bibliografiia:
• Gronowska-Senger A., Żywienie, styl życia a zdrowie Polaków, Żywienie człowieka i
metabolizm, 2007, 34 (1/2), 12-21
• https://dietetycy.org.pl/piramida-zywieniowa-2017-opisem/

• https://ncez.pzh.gov.pl/abc-zywienia/normy-zywienia-czlowieka-podstawa-zalecen-
zdrowej-diety/

• Jarosz M., Praktyczny poradnik dietetyki, 2010, 3 (35-38), 10 (143-150)

 

Dietetyk Katarzyna Knorst– na co dzień dietetyk – edukator w poradni diabetologicznej oraz na oddziale endokrynologicznym w Regionalnym Szpitalu Specjalistycznym im. dr Władysława Biegańskiego w Grudziądzu ponadto możliwość komercyjnych konsultacji w Centrum Medycznym Łukawski ul. Malinowa 1 w Grudziądzu oraz w Studio Modelowania Sylwetki Joanna ul. Turkusowa 4 w Mokrem. Kontakt tel: 608-470-160

Co? Gdzie? Kiedy?

Najnowsze wpisy

Dzień Kobiet w Solankach
3 marca 2024
„Stop War Take Photo” – relacja z wystawy zdjęć Macieja Kastnera w Muzeum
2 marca 2024
Sześciu wspaniałych w Muzeum Handlu Wiślanego
2 marca 2024
Zapraszamy do Teatru na spektakl dla dzieci – „Pinokio”
2 marca 2024
Narodowy Dzień Pamięci Żołnierzy Wyklętych
1 marca 2024
Kalendarz Biblioteczny marzec 2024
1 marca 2024