Skonaktuj się z nami    kontakt@grudziadzmiastootwarte.pl
Witamy na portalu GrudziadzMiastoOtwarte.pl. Miłego dnia!

Rola dietetyka w zespole terapeutycznym – ONLINE

23 września @ 09:30
Ładowanie Wydarzenia
  • To wydarzenie minęło.

Szkolenie obejmuje zakres działań dietetyka w szpitalnym zespole terapeutyczny, udział w planowaniu żywienia do i pozajelitowego u osób dorosłych. W sposób praktyczny przygotuje do leczenia żywieniowego pacjentów żywionych przez sztuczny dostęp również w warunkach domowych. Ponadto uczestnikom zostaną przedstawione wymagania NFZ do rozliczenia żywienia.

Plan szkolenia:

1. Zapoznanie z podstawowymi definicjami: zespół terapeutycznymi jego skład, leczenie żywieniowe, żywienie dojelitowe, żywienie pozajelitowe.

2. Różne struktury szpitalnych zespołów terapeutycznych, omówienie organizacji pracy w różnych ośrodkach.

3. Rola dietetyka na samym początku:
– Ocena stanu odżywienia pacjenta przyjętego do szpitala.
– Narzędzia do ww oceny, podstawowe skale.
– Niedożywienie – rodzaje, rozpoznawanie.
– Niedożywienie szpitalne – jak mu zapobiec.
– Wyniki badań laboratoryjnych – jakie są wymagane do oceny stanu odżywienia, monitorowania leczenia żywieniowe, co w sytuacji ich braku.

4. Leczenie żywieniowe doustne:
– Sposoby modyfikacji diety szpitalnej.
– żywność specjalnego przeznaczenia medycznego – rodzaje, zastosowanie.
– Przykładowe przepisy z zastosowaniem ONSów.
– Zagęszczacze pokarmów – zastosowanie w określonych sytuacjach klinicznych.

5. Leczenie żywieniowe przez sztuczny dostęp:
– Żywienie przez: zgłębnik, PEGa, gastrostomię odżywczą, jejunostomię.
– Wskazania i przeciwwskazania do żywienia przez sztuczny dostęp.
– Rodzaje diet medycznych do stosowania przez sztuczny dostęp.
– Dieta kuchenkowa, a dieta przemysłowa.
– Planowanie żywienia dojelitowego, dobór diety.

6. Żywienie pozajelitowe workami RTU:
– Co dietetyk powinien wiedzieć o żywieniu pozajelitowym.
– Rodzaje mieszanin do żywienia pozajelitowego oraz dodatków.
– Czy dietetyk może planować żywienie pozajelitowe.

7. Monitorowanie stanu odżywienia pacjenta podczas leczenia żywieniowego.

8. Żywienie okołooperacyjne – czym jest ERAS?

9. Leczenie żywieniowe pacjenta po wyjściu ze szpitala – co dalej?

10. Dokumentacja wymagana przez NFZ do rozliczenia żywienia do- i pozajelitowego.

11. Prehabilitacja – omówienie funkcjonowania poradni prehabilitacyjnej ze szczególnym uwzględnieniem roli dietetyka.

Szkolenie zostało objęte patronem Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu – POLSPEN.

Szkolenie odbędzie się za pośrednictwem wideotransmisji na żywo.

Każdy uczestnik otrzymuje imienny certyfikat.

Organizator zastrzega sobie prawo do odwołania szkolenia z przyczyn od siebie niezależnych. W takim przypadku organizator dokona zwrotu całości opłaty wniesionej przez uczestnika na podane przez niego konto bankowe.

Termin szkolenia

Dzień: 23 września 2023
Godzina: 9:30
Czas: 6

Cennik szkolenia

Koszt szkolenia: 370 zł

Wszystkie podane kwoty są cenami brutto.

W przypadku zniżek grupowych prosimy o kontakt mailowy na adres: kontakt@szkoleniadietetyka.pl

 


 

Absolwentka Collegium Medicum w Bydgoszczy oraz UMK w Toruniu, kierunek dietetyka, specjalność dietoterapia. Pracę licencjacką poświęciła ocenie stanu odżywienia pacjentów ze schorzeniami endokrynologicznymi, a pracę magisterską na żywieniu w szpitalu, analizując pokrycie zaleceń zarówno w żywieniu zbiorowym jak i żywieniu klinicznym. Dodatkowo ukończyła studia podyplomowe w Instytucie Żywności I Żywienia, kierunek poradnictwo dietetyczne, a także studia: „Żywienie Kliniczne i Opieka Metaboliczna” w MCKP UJ w Krakowie. Członkini Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego Dojelitowego i Metabolizmu.

Od 2012 roku pracuje w Zespole Żywieniowym Regionalnego Szpitala Specjalistycznego im. dr. Władysława Biegańskiego w Grudziądzu.

Prywatnie pasjonatka leczenia żywieniowego, od ośmiu lat na diecie bezmięsnej, od czterech lat bez produktów odzwierzęcych.

 

Szczegóły

Data:
23 września
Godzina:
09:30
Wydarzenie Tagi:
, , ,

Miejsce wydarzenia

ON-LINE

Organizator

Centrum Szkoleń Dietetyki Klinicznej

UDOSTĘPNIJ WYDARZENIE: