Konkurs Kulinarny im. Wiktora Kulerskiego „Kuchnia czasów Ludwika Rydygiera” odbędzie się 20 marca (czwartek) o godz. 9:30.
Miejscem wydarzenia będzie Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich (ul. Curie – Skłodowskiej 22/24)
Tematem tegorocznej edycji są ryby w roli głównego dania oraz owoce leśne jako składnik deseru. Inspiracją dla konkursu są przepisy z dawnych grudziądzkich książek kucharskich, w tym z „Nauki gotowania do użytku ludu polskiego”. Książka ta powstała dzięki przepisom nadesłanym przez gospodynie z ziemi chełmińskiej i Pomorza na konkurs ogłoszony przez „Gazetę Grudziądzką” na początku XX wieku.
Celem wydarzenia jest promowanie tradycyjnej kuchni regionu, przypomnienie dawnych smaków i produktów oraz pielęgnowanie dziedzictwa kulinarnego Pomorza i Kujaw. Konkurs odzwierciedla historię, kulturę i zwyczaje regionalne. Patronat honorowy nad wydarzeniem objął prezydent Grudziądza Maciej Glamowski.
Do rywalizacji mogą przystąpić zespoły uczniów szkół ponadpodstawowych o profilu gastronomicznym, szkół podstawowych oraz kół gospodyń wiejskich z województw pomorskiego i kujawsko-pomorskiego.