Skonaktuj się z nami    kontakt@grudziadzmiastootwarte.pl
Witamy na portalu GrudziadzMiastoOtwarte.pl. Miłego dnia!

Konkurs Kulinarny im. Wiktora Kulerskiego „Kuchnia czasów Ludwika Rydygiera”

Konkurs Kulinarny im. Wiktora Kulerskiego „Kuchnia czasów Ludwika Rydygiera” odbędzie się 20 marca (czwartek) o godz. 9:30.

Miejscem wydarzenia będzie Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich (ul. Curie – Skłodowskiej 22/24)

Tematem tegorocznej edycji są ryby w roli głównego dania oraz owoce leśne jako składnik deseru. Inspiracją dla konkursu są przepisy z dawnych grudziądzkich książek kucharskich, w tym z „Nauki gotowania do użytku ludu polskiego”. Książka ta powstała dzięki przepisom nadesłanym przez gospodynie z ziemi chełmińskiej i Pomorza na konkurs ogłoszony przez „Gazetę Grudziądzką” na początku XX wieku.

Celem wydarzenia jest promowanie tradycyjnej kuchni regionu, przypomnienie dawnych smaków i produktów oraz pielęgnowanie dziedzictwa kulinarnego Pomorza i Kujaw. Konkurs odzwierciedla historię, kulturę i zwyczaje regionalne. Patronat honorowy nad wydarzeniem objął prezydent Grudziądza Maciej Glamowski.

Do rywalizacji mogą przystąpić zespoły uczniów szkół ponadpodstawowych o profilu gastronomicznym, szkół podstawowych oraz kół gospodyń wiejskich z województw pomorskiego i kujawsko-pomorskiego.

REGULAMIN Konkurs kulinarny 2025(1)

KARTA ZGŁOSZENIA DO KONKURSU KULINARNEGO 2025

Co? Gdzie? Kiedy?

Najnowsze wpisy

WIOSNA – pora roku, w której przyroda budzi się z zimowego snu.
21 marca 2025
Dzień Wagarowicza: Tradycja Wypoczynku, Wyraz Buntu w Pierwszy Dzień Wiosny?
21 marca 2025
Zakończenie akcji rocznego wymiaru podatków lokalnych na 2025 rok w Grudziądzu
20 marca 2025
Grudziądzki szpital wpisany do programu „Szpitale przyjazne wojsku”
20 marca 2025
W magicznym ogrodzie Pod Olszynami – Przedwiośnie
20 marca 2025
„Szafiarz” Grzegorz Brudnik – recenzja
20 marca 2025