Skonaktuj się z nami    kontakt@grudziadzmiastootwarte.pl
Witamy na portalu GrudziadzMiastoOtwarte.pl. Miłego dnia!

O co chodzi z dietą WEGE? – Misja na Zdrowie.

Natalia Mogiłko

Dieta wegetariańska

uznawana jest za jedną z najzdrowszych diet,
natomiast wokół tego modelu żywienia narosło
wiele mitów i kontrowersji.

Zaczynamy!

Przede wszystkim istnieją różne rodzaje diety wegetariańskiej:

laktowegetarianizm

spożywanie produktów pochodzenia roślinnego oraz mleka i jego przetworów

laktoowowegetarianizm

w tej diecie oprócz produktów pochodzenia roślinnego dozwolone jest spożywanie mleka oraz jaj

pescowegetarianizm

w tej diecie dozwolone jest spożycie produktów pochodzenia roślinnego oraz mięsa pochodzącego od ryb

semiwegetarianizm

zabrania spożywania mięsa ssaków, ale dozwolone jest spożycie drobiu, ryb, owoców morza i produktów pochodzenia roślinnego

weganizm

eliminacja produktów pochodzenia zwierzęcego, w tym mięsa, jaj, mleka i miodu

witarianizm

tej diecie dozwolone są produkty pochodzenia roślinnego w postaci surowej, nie dopuszcza się stosowania obróbki termicznej powyżej 40 stopni Celsjusza i żywności przetworzonej

frutarianizm

dozwolone są tylko produkty pochodzenia roślinnego, które samoistnie spadły z drzewa lub krzaka, niedozwolona jest obróbka termiczna powyżej 40 stopni Celsjusza

fleksitarianizm

 polega na okazjonalnym spożywaniu posiłków zawierających mięso lub ryby np. poza domem, na przyjęciach, w domach przyjaciół lub rodziny

Czy dieta wegetariańska zawsze jest zdrowa?

To zależy od tego jak taka dieta wygląda.

Jeśli często są spożywane np. frytki, które są wegetariańskie ale są przy okazji źródłem tłuszczów nasyconych,
lub cheesburger, który również mięsa nie zawiera, to dieta ma charakter prozapalny i niestety niewiele wspólnego ze zdrowym odżywianiem.

Kolejnym przykładem niekorzystnego wpływu wegetarianizmu na zdrowie są nadmierne restrykcji i mało urozmaicona dieta.

Odłamy wegetarianizmu takie jak frutarianizm czy  witarianizm już na wstępie narażają na niedobory białka, czy niezbędnych kwasów tłuszczowych. Problematyczne w tych przypadkach może być także dostarczenie odpowiedniej podaży energii.

Zagrożenia płynące ze źle zbilanoswanej diety wegetariańskiej:

niebezpieczeństwo niedoborów żywieniowych

znaczne utrudnienie pokrycia potrzeb białkowych organizmu

niedobór witaminy b12

diety roślinne, wykluczające nabiał są ubogie w wapń

korzyści płynące z dobrze zbilansowanej diety wegetariańskiej:

dieta wegetariańska ma korzystny stosunek wielonienasyconych kwasów tłuszczowych do kwasów nasyconych, który uważa się za czynnik antyaterogenny, wpływa korzystnie na wskaźniki lipidowe krwi u osób z zaburzeniami gospodarki tłuszczowej

ryzyko nadwagi i otyłości u semiwegetarian i wegan jest blisko dwukrotnie niższe w porównaniu do osób odżywiających się dietą tradycyjną.

u wegetarian znacznie rzadziej spotyka się też przypadki cukrzycy, szczególnie typu 2, a u osób cierpiących na tę chorobę dieta wegetariańska zwykle ułatwia kontrolę glikemii.

dostateczna podaż świeżych warzyw i owoców w diecie

dostateczna podaż witaminy C w diecie

Podsumowanie:

Dieta wegetariańska jest zdrową i bezpieczną dietą na każdym etapie życia,
jednakże musi być odpowiednio zaplanowana,
aby nie dochodziło do niedoborów pokarmowych.

Nie może bazować na żywności przetworzonej
ale powinna opierać się na zasadach racjonalnego żywienia.

Artykuł:

KONTAKT

Dietetyk kliniczny mgr Natalia Mogiłko
telefon:  519 190 891
ul. Chełmińska 115 gab. 5 | Grudziądz

Zadbaj o zdrowie

Natalia Mogiłko

Jestem dietetykiem klinicznym. Szczególny nacisk kładę na żywienie w chorobach oraz odpowiednie przygotowanie dietetyczne do zabiegów operacyjnych. Poprzez codzienną pracę w szpitalu i styczność z pacjentami zmagającymi się z różnymi jednostkami
Chorobowymi wiem, jak ważne jest przygotowanie pacjenta do operacji/leczenia, aby prawidłowo przeszedł sam zabieg oraz proces rekonwalescencji, w którym również pomagam pacjentom
Z postępowaniem dietetycznym. Skomplikowane historie chorobowe nie stanowią dla mnie problemu. Współpracuję z pacjentami onkologicznymi, zmagającymi się z chorobami autoimmunologicznymi, a także tymi, którzy chorują na cukrzycę czy cierpią na dolegliwości z układu pokarmowego.
Stale poszerzam swoją wiedzę uczestnicząc w szkoleniach zarówno jako prowadząca jak i słuchaczka.
Dopasowując zalecenia oraz dietoterapię pod pacjenta kieruję się potwierdzonymi badaniami naukowymi.
Swoją wiedzą dzielę się na Facebooku oraz Instagramie na profilu Dietetyk kliniczny Natalia Mogiłko. Dodatkowo na profilu Dietetyk na dyżurze piszę o żywieniu w polskiej ochronie zdrowia.
ARTYKUŁY

ARTYKUŁY NA TEMAT ZDROWIA

ZAGADNIENIE - ZDROWIE