Skonaktuj się z nami    kontakt@grudziadzmiastootwarte.pl
Witamy na portalu GrudziadzMiastoOtwarte.pl. Miłego dnia!

To już dziś!

To dzisiaj obchodzimy Światowy Dzień Burgera.

Danie, które zafascynowało wielu Polaków i stało się popularnym jedzeniem typu fast-food zaraz za najpopularniejszym jedzeniem, czyli pizzą i kebabem.

Kuchnia amerykańska już dawno podbiła serca Polaków. A 28 maja przypada Światowy Dzień Hamburgera. Czy wiadomo już, co dzisiaj zjemy na obiad albo kolację?

Teraz trochę liczb dla tych wtajemniczonych w tajniki zdrowego odżywiania oraz tych mniej zapoznanych. Klasyczny hamburger ma ok. 655 kcal. Kalorii w burgerze z dodatkiem sera żółtego i bekonu jest w sumie ok. 850. Bułka pszenna to źródło ok. 160 kcal, 2 plasterki żółtego sera to ok. 160 kcal, w hamburgerze wołowym jest ok. 390 kcal. Dodatkowy chrupiący bekon wkładany do hamburgera to kolejnych 100 kcal, a dwie łyżeczki sosu barbecue to plus ok. 40 kcal.

W rozmowie z dietetykiem na pewno usłyszymy, że nie jest to za bardzo zdrowe jedzenie i powinniśmy unikać dań wysoko przetworzonych i fast-foodów. I tutaj zła informacja dla wszystkich wielbicieli. Zwolennicy hamburgerów nie powinni ich jeść częściej niż raz w miesiąc, ale ten raz na dzisiejszy obiad czy też kolację nie zaszkodzi.

Niewątpliwie, dzięki firmie McDonald’s burgery stały się tak popularne. Występuje ich wiele odmian: z serem, z warzywami czy też wprowadzone niedawno burgery typu vege. Około 2 lat temu prezes McDonald’s powiedział: Veggie Burger to dopiero początek ekorewolucji! McDonald’s Polska właśnie zaczyna wielkie testowanie burgera ze sztucznym mięsem. Sieć także coraz śmielej rezygnuje z plastiku. Czy pomysł ze sztucznym mięsem spodoba się naszym dietetykom i trafi do naszych serc przez żołąek? Cóż… Czas pokaże.

SMACZNEGO!
Autor: Kamil Danielewicz

A teraz zaprezentujemy naszym zdaniem najlepszy przepis na domowe burgery
(pochodzi on z portalu Kwestia Smaku):

składniki na 2 porcje:

  • 250 g wołowiny (mięso powinno mieć ok. 20% tłuszczu)
  • sól morska
  • młotkowany czarny pieprz
  • bułki hamburgerowe z sezamem
  • plasterki sera (np. cheddar)
  • plasterki kiszonego ogórka
  • liście sałaty
  • plasterki pomidora
  • cienkie plasterki czerwonej cebuli
  • frytki
  • ketchup i majonez

ŹRÓDŁO PRZEPISU:

źródło przepisu: portal www.kwestiasmaku.pl

Przygotowanie:

Mięso na burgery powinno być zimne, nie należy go przed smażeniem ogrzewać do temperatury pokojowej.

Zmielić mięso, delikatnie uformować burgery starając się nie ugniatać zbytnio mięsa, ma pozostać dość luźne.

Smażyć beztłuszczowo na bardzo dobrze rozgrzanej patelni grillowej (najlepiej żeliwnej) przez ok. 2 i pół minuty z każdej strony (lub piec w piekarniku w 190 stopniach, na blasze, przez ok. 4 minut z każdej strony). Tuż przed smażeniem posolić solą morską (ale tylko z tej strony, na której będziemy za chwilę smażyć, drugą stronę posolić dopiero na patelni tuż przed odwróceniem burgera). Po odwróceniu burgera na patelni położyć na niego plasterek sera.

Bułki przekroić na połówki, opiec w tosterze lub zrumienić na patelni, ewentualnie włożyć pod rozgrzany grill w piekarniku.

Połówki bułki posmarować cienko majonezem, na dolnej połówce bułki ułożyć plasterek ogórka kiszonego i grillowanego burgera. Doprawić młotkowanym pieprzem, posmarować ketchupem i ułożyć warzywa: pomidora, sałatę pół cienkiego plasterka czerwonej cebuli. Przykryć drugą połówką bułki i lekko docisnąć.

Podawać z frytkami.