W piątek, 26 maja, o godzinie 9.30 w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich
odbędzie się IX Konkurs Kulinarny im. Wiktora Kulerskiego „Kuchnia czasów Ludwika Rydygiera”.
W tym roku tematem wiodącym są „Nowalijki”. Wydarzenie zostało objęte patronatem prezydenta Grudziądza Macieja Glamowskiego.
Dania przygotowane będą na podstawie dawnych grudziądzkich książek kucharskich, ze szczególnym uwzględnieniem „Nauki gotowania do użytku ludu polskiego” złożonej z przepisów nadesłanych przez gospodynie z Ziemi Chełmińskiej i Pomorza na ogłoszony przez „Gazetę Grudziądzką” na początku ubiegłego wieku konkurs kulinarny. Uczestnikami mogą być zespoły uczniów szkół gastronomicznych, szkół podstawowych, szkół ponadpodstawowych oraz kół gospodyń wiejskich z województwa pomorskiego i kujawsko-pomorskiego.
Celem konkursu jest pokazanie dawnej kuchni regionu, przypomnienie dawnych smaków, produktów i bogatych tradycji kulinarnych Pomorza i Kujaw, a także zachowanie tradycji kulinarnych, które dotyczą nie tylko gotowania, ale odzwierciedlają historię i zwyczaje naszego regionu.
Głównymi organizatorami są: Towarzystwo Przyjaciół Dolnej Wisły, Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Grudziądzu, Zespół Parków Krajobrazowych nad Dolną Wisłą; Centrum Dziedzictwa Kulinarnego Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu, Urząd Marszałkowski Województwa Kujawsko-Pomorskiego oraz Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Współorganizatorami są: Starostwo Powiatowe w Świeciu, Majonez Pomorski, Grudziądzka Spółdzielnia Mleczarska, Slow Food Polska Convivium Gruczno oraz Młyny Szczepanki.